Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων

Καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων

Αίσθηση, όπως φαίνεται, προκάλεσε η χθεσινή καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για ιδιωτικό σχολείο στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το οποίο χρωστά μισό εκατομμύριο ευρώ στους εκπαιδευτικούς του, ανοίγοντας την ίδια ώρα νέο παράρτημα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιδιοκτησία βγάζει χρήματα σε μη ανιχνεύσιμους υπερπόντιους λογαριασμούς

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της ΟΙΕΛΕ, “βροχή” πέφτουν οι καταγγελίες και για άλλα ιδιωτικά σχολεία που χρωστούν στους εκπαιδευτικούς μισθούς μηνών.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ:

“Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε χθες το δημοσίευμά μας για ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στα Βόρεια Προάστια που, ενώ χρωστά στους εκπαιδευτικούς σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ, κάνει στην πλάτη τους «επενδύσεις», ανοίγοντας νέο σχολείο.

Σήμερα τα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας έχουν κυριολεκτικά σπάσει με σοβαρές καταγγελίες για ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα που αφορούν πολύμηνες καθυστερήσεις αποδοχών.

Για καταγγελίες που μπορέσαμε σήμερα να επιβεβαιώσουμε, έφυγαν καταγγελίες σε Διευθύνσεις και Επιθεωρήσεις Εργασίας. Οι καταγγελίες αυτές αφορούν σχολεία στην περιοχή Δ’ Αθήνας (νότια προάστια), Πειραιά, Ξάνθη και Κόρινθο.

Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος και το βαθμό της άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας έγγραφο με το οποίο ζητείται η ενημέρωσή μας για σχολεία που δεν καταθέτουν μισθοδοτικές καταστάσεις, ή που τα ποσά σ’ αυτές δεν είναι ορθά. Σημειώνουμε ότι αποτελεί υποχρέωση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να ελέγχουν μηνιαίως τις καταστάσεις αυτές, δυστυχώς όμως κάποιες «αμελούν» αυτή την υποχρέωση εις βάρος των εργαζομένων και του κράτους και προς όφελος των ιδιοκτητών.

Τέλος, η Ομοσπονδία θα επαναλάβει προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας την πρότασή της για τη συγκρότηση ενός μικτού σώματος επιθεώρησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης με εξειδικευμένο προσωπικό που θα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του χώρου (σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών). Οι σωστοί, οργανωμένοι και απροειδοποίητοι έλεγχοι αποκαλύπτουν μεγάλο αριθμό παρανομιών, όπως απέδειξε η περίπτωση μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Ανατολικής Αττικής, όπου έλεγχος που οργανώθηκε από το ΣΕΠΕ αποκάλυψε μεγάλο αριθμό αδήλωτων εκπαιδευτικών (περίπου το ένα τρίτο της δύναμης του σχολείου!).”

Διαβάστε ολόκληρη την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ:

Υπάρχει τρόπος να γίνει κάποιος πλούσιος μέσα στην κρίση; Υπάρχει! Αρκεί να ακολουθήσει πιστά τη «χρυσή» συνταγή που χρησιμοποιούν ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρηματίες, δυστυχώς και στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ποια είναι αυτή η συνταγή; Κρατάω απλήρωτους επί μήνες (ή ακόμη και επί χρόνια) τους εργαζόμενους, με τα λεφτά αυτά κάνω «επενδύσεις» και ό, τι περισσέψει (τα περισσότερα, δηλαδή) τα στέλνω σε μη ανιχνεύσιμους, υπερπόντιους λογαριασμούς.

Τη συνταγή αυτή ακολουθεί συστηματικά εδώ και χρόνια πασίγνωστο, ιστορικό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των Βορείων Προαστίων. Την ώρα που οι οφειλές στους εκπαιδευτικούς αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ (!), το σχολείο αυτό άνοιξε νέο παράρτημα, εννοείται με τον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων του. Μετά από καταγγελίες των συναδέλφων, ο ΣΙΕΛ, το μεγαλύτερο σωματείο της ΟΙΕΛΕ που εκπροσωπεί ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στην Αττική, προσέφυγε σε τριμερή διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας.

Στη «συμφιλιωτική διαδικασία», όπως ονομάζεται αυτή η διαπραγμάτευση, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της πολιτείας των εργαζόμενων και των εργοδοτών, πολλά βγήκαν στο φως. Κάτω από την πίεση του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εργασίας κ. Νεφελούδη, αλλά και τις επίμονες ερωτήσεις των εκπροσώπων του ΣΙΕΛ, οι υπεύθυνοι του σχολείου αναγκάστηκαν να προτείνουν ένα κατάπτυστο σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών σε μερικά… χρόνια! Προφανώς σκέφτονται να ανοίξουν και δεύτερο νέο σχολείο, επενδύοντας στην εξαθλίωση των εργαζόμενων! Και οι φήμες ότι πολλά από τα χρήματα ταξιδεύουν σε υπερπόντιους προορισμούς φουντώνουν…

Η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώνοντας από καταγγελίες συναδέλφων ότι οι πολύμηνες καθυστερήσεις αποδοχών τείνουν να καταστούν κανόνας στην ιδιωτική εκπαίδευση, πλέον θα ζητά για κάθε ιδιωτικό σχολείο που παραβιάζει τη νομοθεσία την παρέμβαση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας.