Περισσότερο μάθημα, λιγότερες εξετάσεις

Περισσότερο μάθημα, λιγότερες εξετάσεις

 

Επιτέλους και μια εξέλιξη σ’ ένα θέμα που χρόνια τώρα αποτελεί αγκάθι για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σταδιακά τα τελευταία χρόνια είχαμε στην ουσία μία συρρίκνωση του διδακτικού έτους. Τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα λύκεια τελείωναν κάθε χρόνο όλο και πιο νωρίς με αποτέλεσμα πέρυσι η λήξη της σχολικής χρονιάς να γίνει στις 9 Μαΐου!!

 

Φυσικά, το γεγονός αυτό ήταν ένας ακόμα λόγος για να τ’ ακούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί, αφού με τη λήξη των μαθημάτων όλοι πιστεύουν ότι τελειώνει και η δουλειά μας. Άρα μετά τις 9 Μαΐου αρχίζουν οι διακοπές!

 

Ποια είναι η αλήθεια όμως;

 

Τα μαθήματα τελειώνουν νωρίς γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει τόσες πολλές εξετάσεις. Οι μαθητές μας καλούνται στην εξεταστική περίοδο του Μαΐου-Ιουνίου να εξεταστούν γραπτά μέχρι και σε 16 μαθήματα! Ακόμα και κάθε μέρα να γράφουν, χρειάζονται πάνω από τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

Για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εξετάζονται δύο φορές! Μια φορά ενδοσχολικά για να πάρουν απολυτήριο και μια φορά πανελλαδικά για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαζί με τα ειδικά μαθήματα και τις επαναληπτικές εξετάσεις, η εξεταστική περίοδος ξεπερνά τον ενάμισι μήνα!

 

Και όλο αυτό το διάστημα ο εκπαιδευτικός κάθεται; «Ναι», θα βιαστούν να απαντήσουν οι περισσότεροι. «Όχι βέβαια» θ’ απαντήσουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί.

 

Η αλήθεια είναι ότι για την στρεβλή εικόνα που έχει η κοινωνία για την εξεταστική περίοδο του Μαΐου-Ιουνίου φταίμε κυρίως εμείς οι εκπαιδευτικοί. Κι αυτό γιατί με το που τελειώνουν τα μαθήματα, τελειώνει το πιο κουραστικό και υπεύθυνο κομμάτι του λειτουργήματός μας. Αυτό που μας προκαλεί τη μεγαλύτερη σωματική και ψυχολογική φθορά, αυτό που μας γεμίζει άγχος.

 

– Ουφ! Πάει κι αυτή η χρονιά, αναφωνεί ο εκπαιδευτικός με το πέρας των μαθημάτων.

 

Αμέσως μετά όμως ξεκινά το πιο βαρετό, ανιαρό, μη δημιουργικό, αλλά δυστυχώς εξίσου κουραστικό κομμάτι της δουλειάς μας. Να βγουν τα θέματα των εξετάσεων, να διορθωθούν τα γραπτά (ατελείωτες ώρες), επιτηρήσεις (συνήθως διπλές), καταχώρηση βαθμολογιών, έλεγχος ξανά και ξανά για να μην υπάρχουν λάθη κ.ο.κ.

 

Η πολιτεία όμως βρήκε λύση, όπως έκανε και στο Γυμνάσιο. Μόνο σε 4 μαθήματα θα εξετάζονται ενδοσχολικά οι μαθητές της Γ΄ λυκείου, με αποτέλεσμα το σχολικό έτος να παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου, που είναι και αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο βαθμός στα υπόλοιπα μαθήματα θα βγαίνει από το μέσο όρο των δύο τετραμήνων με τη διαφορά ότι προβλέπεται ένα επιπλέον υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα στο 2ο τετράμηνο.

 

Τι έγινε όμως στα Γυμνάσια με την εφαρμογή της αντίστοιχης απόφασης; Όπως μπορούν να βεβαιώσουν οι συνάδελφοι που διδάσκουν στα Γυμνάσια, η κατάργηση των γραπτών εξετάσεων επέφερε την πλήρη αδιαφορία και την απαξίωση, όχι μόνο στα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτά, αλλά και στα υπόλοιπα! Το βλέπουν και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην φετινή Α΄ λυκείου, όπου οι μαθητές αγνοούν βασικές γνώσεις που θα έπρεπε να κατέχουν από το Γυμνάσιο.

 

Όμως στο λύκειο δεν ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος, αφού με εξετάσεις ή χωρίς, τόσο στη Γ΄ Λυκείου όσο και στις μικρότερες τάξεις, το εκπαιδευτικό έργο είναι ήδη απαξιωμένο. Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά την πλήρη αδιαφορία και τον κυνισμό των μαθητών, οι οποίοι δεν ασχολούνται παρά μόνο με εκείνα τα μαθήματα που σχετίζονται με την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Ας συνοψίσουμε.

 

Τι κερδίζει ο μαθητής με το νέο μέτρο; Απολύτως τίποτα. Αδιάφορος ήταν, αδιάφορος θα παραμείνει. Αν είναι μαθητής της Γ΄ λυκείου γλιτώνει βέβαια τις εξετάσεις του Ιουνίου, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σε ένα επιπλέον γραπτό διαγώνισμα στο 2ο τετράμηνο. Αντίθετα, με την αύξηση της διάρκειας της σχολικής χρονιάς, θ’ αντιμετωπίσει πιθανώς πρόβλημα με τις απουσίες. Είναι γνωστό το αίσχος των απουσιών της Γ΄ λυκείου και της βιομηχανίας πλαστών δικαιολογητικών. Δύο εβδομάδες επιπλέον μάθημα σημαίνει 62 απουσίες.

 

Τι κερδίζει ο καθηγητής; Τουλάχιστον δύο εβδομάδες επιπλέον μάθημα και άρα μεγαλύτερη άνεση για να καλύψει την ύλη. Δεν γλιτώνει το διόρθωμα των γραπτών, αφού στη Γ΄ λυκείου θ’ αναγκαστεί να βάλει ένα επιπλέον διαγώνισμα στο 2ο τετράμηνο. Γλιτώνει όμως μερικές επιτηρήσεις και την καζούρα της πρώιμης λήξης των μαθημάτων.

 

Δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα. Η αύξηση του διαθέσιμου διδακτικού χρόνου δεν επιτυγχάνεται με κατάργηση των γραπτών εξετάσεων, αλλά με τη μείωση του αριθμού των διδασκομένων μαθημάτων, αύξηση των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα, χωρίς ανάλογη αύξηση της διδακτέας ύλης.

 

Και για να μην βιαστούν κάποιοι να πουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν πλεονάσματα προσωπικού και υπεραριθμίες, η λύση είναι μία, απλή και αναγκαία. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Αν θέλουμε βέβαια να γίνουμε κάποια στιγμή σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα της παιδείας. Διαφορετικά οι στρεβλώσεις του συστήματος θ’ αναπαράγουν συνεχώς τα ίδια προβλήματα.

 

Γιώργος Βαρδακώστας