«Κομπίνα» σε ιδιωτικά φροντιστήρια: Τα «βαφτίζουν» κέντρα μελέτης και δεν δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς

«Κομπίνα» σε ιδιωτικά φροντιστήρια: Τα «βαφτίζουν» κέντρα μελέτης και δεν δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς

ΟΙΕΛΕ: Μεγάλη “κομπίνα” από αλυσίδες ιδιωτικών φροντιστηρίων καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες τα βαφτίζουν ως “Κέντρα Μελέτης”, εκμεταλλευόμενοι το κενό στον σχετικό νόμο και “και την περίεργη αδράνεια της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ”.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, οι ιδιοκτήτες “δεν δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς”, ενώ “τους καταβάλλουν δραματικά χαμηλότερες αμοιβές από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία (Ν. 4415/2016)”.

Ακόμη, οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων δεν καταβάλλουν “καμία ασφαλιστική και φορολογική εισφορά”, ενώ “ελέγχονται από κανένα φορέα της πολιτείας για τα κτήριά τους κλπ”.

Η ΟΙΕΛΕ βάλει και κατά της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ που αρνείται “να ελέγξει τους επιτήδειους επιχειρηματίες, απαξιώνει το νόμο που ψήφισε, κόντρα σε τεράστια πολιτικοοικονομικά συμφέροντα, ο τότε Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης αλλά και τον νυν Υπουργό Κ. Γαβρόγλου, που έδωσε μάχη να διατηρηθούν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών σε Φροντιστήρια και Κ.Ξ.Γ”.

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ συνεχίζει:

“Η κομπίνα αυτή των ιδιοκτητών φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά σκάνδαλα της τελευταίας 50ετίας στη χώρα. Η πληροφόρηση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι αυτή τη στιγμή πάνω από 120 φροντιστήρια (κυρίως μεγάλων αλυσίδων) έχουν μετατραπεί σε «Κέντρα Μελέτης», ενώ 30 από αυτά δεν διαθέτουν καν άδεια φροντιστηρίου! Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το όργιο μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και συνολικά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Για την πρωτοφανή και άθλια αυτή κατάσταση, με σημερινή του ομόφωνη απόφαση το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να ζητηθεί εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ και πιο συγκεκριμένα της Διευθύνουσας Συμβούλου για το ζήτημα των Κέντρων Μελέτης.  Η εν λόγω, αν και είχε δεχθεί από την Ομοσπονδία μας στα μέσα Ιουλίου σοβαρότατες και συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομα Κέντρα Μελέτης, όχι μόνο δεν την κοινοποίησε ως όφειλε στις υπηρεσίες του Οργανισμού για να ξεκινήσει έρευνα, αλλά με απόφασή της αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ η Υπεύθυνη Δήλωση που όφειλαν να καταθέτουν οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας και Κέντρων Ξένων Γλωσσών προκειμένου να αδειοδοτηθούν, στην οποία θα έπρεπε ρητά να αναφέρεται ρητά πως δεν διαθέτουν τέτοια δομή.

Αποτέλεσμα της αδράνειας (;) αυτής είναι το «ξεσάλωμα» των επιτήδειων επιχειρηματιών της εκπαίδευσης με αποτέλεσμα σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδες τέτοιες παράνομες δομές (θυμίζουμε ότι Κέντρα Μελέτης-φροντιστήρια για παιδιά δημοτικού απαγορεύονται ρητά από τη νομοθεσία) με αδήλωτο προσωπικό, χωρίς κτηριακό έλεγχο και χωρίς καμία απολύτως διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των χιλιάδων ανθρώπων, μαθητών και εργαζόμενων, που βρίσκονται καθημερινά στους χώρους. Μάλιστα κάποια τέτοια Κέντρα διαφημίζουν τη μετακίνηση μαθητών με οχήματα που φυσικά δεν είναι πιστοποιημένα όπως και οι οδηγοί τους.

Από τη μαύρη εργασία και τη φοροδιαφυγή τα δημόσια ταμεία χάνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι μικροί μαθητές ηλικίας 6-12 ετών μετατρέπονται στους σκληρότερα εργαζόμενους της Ε.Ε. υποχρεωμένοι να εγκλωβίζονται σε περιβάλλον τάξης για ατελείωτες ώρες, την ώρα που θα έπρεπε να περνούν χρόνο με οικογένεια και φίλους, να αθλούνται, να ψυχαγωγούνται, να ασκούν πολιτιστικές δραστηριότητες και να ξεκουράζονται. Η ακαδημαϊκή εντατικοποίηση σε μια τόσο τρυφερή ηλικία μόνο καταστροφικά αποτελέσματα, συναισθηματικά και ψυχολογικά, μπορεί να έχει και θα προκαλέσει την εύλογη απέχθεια χιλιάδων παιδιών για τη μάθηση.

Η Ομοσπονδία μας είχε αποστείλει εδώ και μήνες τη θέση της στο Υπουργείο Παιδείας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα και αναμένει ακόμη νομοθέτηση. Ωστόσο οι ευθύνες της διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ είναι μεγάλες και το πλήγμα για το δημόσιο συμφέρον, για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, για τα εργασιακά δικαιώματα των διδασκόντων, για γονείς και μαθητές τεράστιο.  Γι’ αυτό το λόγο, έχοντας συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης, παρεμβαίνουμε.

Μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ εξουσιοδοτημένο από το Συμβούλιο θα παραδώσει το αίτημα για εισαγγελική παραγγελία την ερχόμενη Παρασκευή.”